Onderzoek
Voor snelle professionele ondersteuning bij onafhankelijk en waardeoordeelvrij onderzoek bij incidenten, calamiteiten en arbeidsongevallen binnen de Nederlandse gezondheidszorg bent u bij Triaspect aan het juiste adres:
- Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van (ernstige) incidenten, calamiteiten en bedrijfsongevallen, geweld in de zorgrelatie en ongewenst gedrag.
- Wij kunnen het volledige onderzoek voor u uitvoeren. Daarnaast kunnen onze onderzoekers bij het uitvoeren van het onderzoek ook de rol van externe voorzitter, onderzoeker en penvoerder in uw onderzoekscommissie vervullen.
- We kunnen u ondersteunen bij het opstellen van een compact onderzoeksrapport met praktische aanbevelingen, een samenvatting van dit rapport, een bestuurlijke reflectie of een gedegen verbeterplan.
- Onze adviseurs kunnen u ook adviseren over en/of ondersteunen bij de implementatie van de verbetermaatregelen.
- Hiernaast verzorgen we ook trainingen op het gebied van analyseren, interviewen, verbeteren en schrijven van een goede rapportage.
Bij elke vorm van onderzoek kunnen we in een eerste telefonisch contactmoment met u meedenken. Daarnaast denken we mee over welke onderzoeker het beste past bij uw vraag en organisatie. Deze onderzoeker denkt met u mee over de exacte invulling van het onderzoek.
Onze visie op onderzoek
Triaspect werkt vanuit het idee van integrale zorgveiligheid. Belangrijk daarbij is de cyclus van leren en verbeteren. Doel van ieder onderzoek is dan ook het opsporen van leerpunten en verbetermogelijkheden, om de kans op een dergelijk incident te verkleinen.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat de organisatie hierbij betrokken is, daarom werken wij veel met ‘coaching on the job’ waarbij de onderzoeker het interne onderzoeksteam begeleidt. Op deze wijze is het meeste rendement te behalen voor de organisatie: naast de leerelementen die uit het onderzoek naar het ernstige incident of ongeval naar voren komen, leren zij ook het goed uitvoeren van onderzoek.
Onze onderzoeksvormen
Incidenten en calamiteiten
Incidentenonderzoek doen we wanneer er iets is gebeurd met een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt. Daarbij kan sprake zijn van een calamiteit, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Als zorgaanbieder meldt u (vermoedens van) calamiteiten aan de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ). In beide gevallen is dit een situatie om van te leren. We doen dit zoveel mogelijk vanuit de Safety-II gedachte. Safety-II kijkt naar waarom processen vaak goed verlopen ook al is niet alles goed geregeld. Dit is afhankelijk van de flexibiliteit van de medewerker. We kunnen dan ook veel leren van waarom processen meestal goed verlopen.
Arbeidsongevallen
Onderzoek naar arbeidsongevallen doen we wanneer er iets gebeurt met een ernstig schadelijk gevolg voor een medewerker. Als zorgaanbieder meldt u arbeidsongevallen aan de Arbeidsinspectie. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren bij dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel. Met behulp van de onderzoeksmethode Prisma achterhalen we samen met uw onderzoeksteam de basisoorzaken bij het uitvoeren van onderzoek, en komen we tot adviezen voor passende verbetermaatregelen.
Geweld in de zorgrelatie
Geweld in de zorgrelatie kan plaatsvinden van een medewerker naar een cliënt, en tussen twee cliënten onderling. Dit betreft lichamelijk en geestelijk geweld, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik, ontucht en dwang binnen een zorgrelatie. Als zorgaanbieder meldt u (vermoedens van) geweld in de zorgrelatie aan de IGJ. Wanneer sprake is van geweld van een cliënt naar een medewerker, valt dit niet onder de definitie van geweld in de zorgrelatie, maar van een arbeidsongeval. Wanneer het geweld is uitgegaan van een medewerker, is onze ervaring dat door de beladenheid van het onderwerp, het als prettig wordt ervaren wanneer wij het volledige onderzoek uitvoeren.
Ongewenst gedrag
We doen onderzoek naar ongewenst gedrag wanneer dit speelt op team- of organisatieniveau. Het kan zich uiten op meerdere manieren, zoals pestgedrag, intimidatie, bedreiging of uitsluiting. Wanneer sprake is van ongewenst gedrag, of wanneer er bijvoorbeeld via een klokkenluider iets naar boven komt, is het belangrijk om dit in kaart te brengen en hier passende verbetermaatregelen op te nemen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan in gesprek gaan met het betrokken team en/of individuele medewerkers. Wanneer het ongewenst gedrag is uitgegaan van medewerkers, is onze ervaring dat door de beladenheid van het onderwerp, het als prettig wordt ervaren wanneer wij het volledige onderzoek uitvoeren.
Onze onderzoekers
Zoekt u een ervaren onafhankelijk voorzitter of een onderzoeker die het hele onderzoek kan uitvoeren? Hier presenteren we onze onderzoekers en specialisten, waaronder ook mediators en penvoerders. Al onze onderzoekers hebben een achtergrond in de Nederlandse gezondheidszorg. Hun specialismen vullen elkaar aan, zodat wij voor iedere casuïstiek een passende onderzoeker kunnen bieden.
Casuïstiek en inspiratie
Als eerbetoon aan onze overleden collega, Dick Kaasjager, een van de
grondleggers van het onderzoeksteam van Triaspect, leest u hier het Kaasjagertje. Een maandelijks kort relaas ter inspiratie geschreven door onze onderzoekers en opdrachtgevers.